hud 107,zümer 68

ziyaretci | Ağustos 31, 2010

Selamun Aleyküm.Benim sorum (Hud 107) ile ilgili.Bu ayette zikredilen konu; yer ve gök kavramının farklı bir yaratılışla tekrar yaratılacağıyla,azap ve mükafatın devamlılığı ile ilgili.Ben burada Yer ve gök kavramına dikkat çekmek istiyorum.Herşeyin son bulacağı,bütün varlık aleminin sonunun geleceği vakit ki işte o vakit,yani yaratılan herşeyin vede meleklerin de yok edileceğinden bahsediyorum.Bunu nerden söyledin derseniz size zümer suresini işaret ederim,ayetle sabit.İsterseniz bakın (zümer 68)… Burada bir şeyede dikkat çekmek istiyorum,melek olarak bahsettiğim varlık,ruh’dan farklı olarak maddenin en temelinde ve maddenin(atomun) hayatını devam ettirebilmesi için Yüce Allah’ın görevlendirdiği varlıklar.(Hud 107) nin mealine gelecek olursak,cennet ve cehennem Yüce Allahın yarattığı Sistem içerisindeyse yeniden yaratılış vakti geldiğinde cennet ve cehennem de tekrar mı yaratılacak? eğer cennet ve cehennem şuan hazırda bekliyorsa bu yok oluşdan nasıl etkilenecekler yada etkilenmeyeceklerse Zümer 68′le olan bağlantısı nasıl yorumlanır?

Tefhimul meal:(zümer 68) Sûr’a üfürüldü; böylece Allah’ın diledikleri dışında, göklerde ve yerde olanlar çarpılıp yıkılıverdi. Sonra bir daha ona üfürüldü, artık onlar ayağa kalkmış durumda gözetiyorlar.

Tefhimul Meal:(Hud 107) Onlar,Rabbinin dilemesi dışında gökler ve yer sürüp gittikçe, orada temelli kalacaklardır.Çünkü Rabbin,gerçekten dilediğini yapandır.

Tefhimul Tefsir: Ayetlerde geçen “gökler ve yer devam ettiği sürece” ifadesi, sözkonusu kimselerin uğrayacakları azabın sürekliliğini belirtmek veya ahirette yeni bir yeryüzünün, yeni göklerin yaratılacağına işaret etmek için zikredilmektedir. Yer ve gökler iki sebepten dolayı varolmaya devam edemez: Birincisi, Kur’an’a göre gökler ve yerin kıyamet gününde değiştirileceği gerçeğidir; ikincisiyse bu ayetlerde zikredilen olaylar ahirette meydana gelecektir.

350 kez görüntülendi.

http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/digg_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/reddit_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/blogmarks_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/technorati_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/myspace_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/yahoobuzz_24.png http://www.ismailkazdal.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_24.png

This post was submitted by mehmed ali.

Benzer Sorular

  • Benzer soru yok.

Bölüm: Kategorilenmemiş | Cevabım »
Etiketler:

Cevabım: “hud 107,zümer 68”

  1. ismailkazdal

    “İşte Rabbinin, zulmetmekte olan bir ülkenin halklarını yakalaması böyle amansız bir yakalamadır. Doğrusu O’nun yakalaması ve cezası çok çok çetin ve acı doludur. Şüphesiz bu olaylarda, düşünen kişiler için çok büyük ibret dersleri vardır. Bütün insanların toplanacağı ve hesaba çekileceği zaman, olacaklardan, başınıza geleceklerden korkun. Biz bu günü sadece belirli bir zamana kadar ertelemekteyiz, o kadar! O gün geldiğinde, O’nun izni olmadan kimse konuşamaz. İçlerinden kimi mutlu, kimi ise çok çok mutsuzdur. Çünkü mutsuzların bulunduğu yer, azap yeridir. Orada ah vah edip, dövünürler. Gününü Rabb’inin tespit ettiği, yerin göklerin yok olacağı genel helâk anına kadar o azap şartlarında yaşayıp gideceklerdir. Doğrusu o ki, Rabb’in ne isterse onu yapacak güçtedir.
    “Mutluluk şartlarında yaşayanlar ise, Rabb’inin gökleri ve yeri top yekun helâkine karar verdiği ana kadar, bu mutluluk şartlarında yaşamaya devam edeceklerdir. Bu mutluluk bağışı öyle bir bağıştır ki, hiç kesintisiz olarak ebediyete kadar sürüp gidecektir.
    “Onların itaatle kulluk ettikleri ilâhların batıl ve boş mabutlar olduğundan asla kuşkuya düşme. Onlar da atalarının yaptığı gibi, boş ve hiçbir işe yaramaz ilâhlara itaat ve ibadet ediyorlar. Yaptıkları yanlışın karşılığını aynen vereceğiz.” (HUD:102-109)
    “Allah’ı gerçek anlamda tanımlayamadılar ve taktir edemediler. Eğer etselerdi, o bilinen kıyamet gününde O’nun gökleri ve yeri hükmü altına alabilecek güçte olduğunu da bilirlerdi. Hayır! O Allah, onların ortak koştukları her şeyden uzak ve yücedir.”
    “Sur’a ilk üflendiğinde, Allah’ın ayağa kalkmasını istedikleri hariç, bütün her şey yığılıp kalacaktır olduğu yerde. Sonra ikinci kez üflendiğinde ise, herkes olduğu yerden kalkacak ve şaşkın şaşkın bakacaklardır etrafa.
    “Bütün yeryüzü Rabb’inin nuruyla aydınlanmıştır. Amel defterleri ortaya konmuştur. Nebiler ve şahitler de getirilmiştir. Aralarında hak ve adaletle hükmedilmektedir. Kimseye zulüm edilmemektedir. Herkes hak ettiğini almaktadır. Çünkü Allah kimin ne yaptığını apaçık bilmektedir.
    “Kâfirler, gruplar halinde cehenneme sevk edilmektedir. Oraya vardıklarında, cehennem yurdunun kapıları açılmaktadır. O yurdun bekçileri, onlara, “Size aranızdan, Rabb’inizin âyetlerini açıklayan ve sizi bugünün azabından korunmak için uyaran resûller gelmedi mi?” diye sorarlar. Cehennem ehli bu soruya, “Evet, geldi!” diye cevap verirler. Artık bu kâfirlerin azaba uğrayacakları kesinleşmiştir.
    “Onlara, “İçinde devamlı kalmak üzere, cehennem kapılarından girin. Büyüklenip de azanların yeri, ne kadar da kötüdür!…” denir.
    “Rab’lerinin azabından korkarak zamanında bu azaptan sakınanlar da gruplar halinde cennete gönderilir. Cennet yurduna ulaşınca, kapılar onlara açılır ve cennet yurdunun bekçileri onlara, “Selâm size!… Ne mutlu sizlere!… İçinde temelli kalmak üzere girin cennete bakalım!…” derler.
    “O cennet ehli de, “Bize verdiği cennet sözünü yerine getiren ve bizi yeryüzünün dilediğimiz yerine mirasçı kılan Allah’ımıza sonsuz hamdler olsun. Allah’ın rızasına uygun salih amel işleyenlere verilen mükafatlar ne kadar da güzelmiş!” derler huzur ve sükûn içinde.
    “Meleklerin arşın etrafını kuşatarak Rab’lerini tespih ettiğini, şanını yücelttiğini görürsün. İnsanlar arasında hak ile hükmedilir ve âlemlerin Rabb’i olan Allah’a hamd edilir.” (Zümer:67-75)

    Zikrettiğin ayetler bağlantılarıyla birlikte yukarıdadır. Benim hazırladığım mealden alınmıştır. Bu mealler, ayetlerin mümkün olduğu kadar ne demek istediği, muradıilahinin ne olduğu kolayca anlaşılsın için çok açılmıştır. Yani, tercüme değil gerçek mealdir. Yani, tabir caizse, mini yorumdur. Bana göre manaları çok açıktır. Gizem aramaya gerek yoktur. Cennet-cehennem, ilahi hesap sahneleri, yeniden dirildikten sonra geçirilecek zamanlar ve mekanlar tasfir edilmektedir.
    İnsanların, hasseten Cinlerin, genel olarak merak ettiği meseleler değildir bu ayetlerde anlatılanlar. Ancak Özel merak sahiplari, kendilerini tatmin etmek için bu elle tutulamayan, gözle görülemeyen olaylar üzerinde dururlar. Elbette her kişinin kendine has özel sorular sorma hakkı vardır. Zaten bu hakkı olmasaydı, yüce Allah bir biçimde müdahale eder ve sordurmazdı böyle soyut alem sorularını. Ama bu gibi özel merakların, toplulukların arasında tartışılması doğru değildir.
    Toplulukların önünde, insanı saadete taşıyan yegane kurumlar olan sosyal ve siyasal konular tartışılmalıdır. Kuran’ın, sosyal siyasal mahiyeti ve içeriği gündeme getirilmelidir. İnsanlar ve Cinlere eksiksiz adalet şartları sunan sosyal ve siyasal hayatı ister. Bireysel meraklar ve mutmain olmak için yapılan ilmi aramalar, toplulukları fazla ilgilendirmez. Herkes aynı yoldan gitmez. İnsanların bütünü fizik yoluyla giderek, Allah’ın kendini sorumlu tuttuğu noktalara ulaşamaz. Mümin İnsanın en birinci sorumluluğu, yeryüzünde zülmü kaldırıp adaleti ikame etmektir. Bu ceht içinde yaşamış ve yaşayan ve de yaşayacak olanlar ilahi mahkeme önünde beraat eder ve cennete girer inşallah. Yüce Rabbimiz, “neden fiziği tanımadın diye sormayacak, niçin kötülükler yaptın, kendine ve insanlara neden zülmettin sorusunu soracaktır biz insanlara.
    Selamler ve sevgiler.

Cevabım

© 2012 İsmail Kazdal. Bütün hakları saklıdır.   RSS: Yazılar/Yorumlar   Altyapı: WordPress

Webmaster:eduman